Na tropie kulinarnych wspomnień

Styczeń 7, 2019 w Kuchnia, Recenzje

„Słodka wegan nerd” to nie jest zwykła książka kucharska. To pełna ciepła i zrozumienia opowieść o jedzeniu, tym najlepszym, bo najsłodszym. Autorka pisze o „kuchni emocjonalnej”  i takie właśnie są pyszne receptury Alicji Rokickiej. Wspomnienia smaków dzieciństwa i delicji z różnych zakątków świata powracają teraz w wegańskiej, wolnej od przemocy wersji. Ile to razy rezygnowaliśmy z ulubionych deserów z powodu braku wegańskich zamienników, albo zamienników w niczym nie przypominających ani smakiem, ani konsystencją oryginałów? Z tym już koniec. Galette, cantucci czy churros obok klasycznych biszkoptów, drożdżówek i lodów. Kontrowersyjne pączki z bekonem czy różowa chałka. Do wyboru do koloru, a to wszystko bez konieczności szukania egzotycznych składników czy kupowania skomplikowanych sprzętów domowych.

okładka Wegan Nerd

To absolutnie potrzebna w każdej kuchni pozycja, bo będzie wartościowa zarówno dla kompletnych cukierniczych laików, jak i doświadczonych domowych cukierników, nie tylko tradycjonalistów, ale i tych, którzy nie bojąc się nowego są otwarci na nieoczywiste doznania kulinarne. Wśród słodyczy proponowanych przez autorkę znalazły się zarówno super łatwe i błyskawiczne przekąski dla niezapowiedzianych gości czy pocieszające smakołyki na chandrę, jak i efektowne, uwodzące wyglądem i smakiem specjały na wielkie okazje. W książce znajdziemy wiele praktycznych wskazówek odnośnie najtrudniejszych kucharskich zadań, dowiemy się jak wykorzystać w deserach warzywa, a nawet trafimy na… kącik pocieszenia dla nieszczęśników, którym deser się nie uda. Przecież w kuchni porażki zdarzają się nawet najlepszym, lecz najważniejsze by gotowanie było zabawą i radością, bo czy może być coś piękniejszego niż nakarmienie tych, których kochamy najbardziej?

 

Anna Maria Ziembińska, weganka wspierająca działania Empatii