Sklep Sweet Piggy

Wegański jadłospis na 7 dni

Styczeń 8, 2017 w Dieta i zdrowie

W związku z okresem postanowień noworocznych, chciałyśmy ułatwić Wam odpowiedź na pytanie: Weganizm, jak to zrobić? Publikujemy dwa przykładowe jadłospisy na 7 dni dla mężczyzny (2800 kcal) i kobiety (2000 kcal). Są one uzupełnieniem wykładu dietetycznego wygłoszonego przez dietetyczki Iwonę Kibil i Małgorzatę Sobczyk w ramach VIII Tygodnia Weganizmu.

Zmiany w zarządzie i nowe perspektywy

Wrzesień 22, 2016 w Empatia

Ostatnie miesiące działalności Empatii przyniosły nam pewne zmiany. 17 września Katarzyna Biernacka ustąpiła z funkcji prezeski, a wkrótce ma zamiar całkowicie przenieść swoją działalność aktywistyczną poza stowarzyszenie. W zarządzie pozostały zatem dwie członkinie: Alicja Spodenkiewicz oraz Magda Ulinowicz. W drugiej turze, po pierwszym remisowym głosowaniu, ta ostatnia została wybrana na nową prezeskę.

„Eat Like You Care” – rezenzja książki o etycznym jedzeniu

Luty 15, 2016 w Recenzje

Konsekwentny, rzetelny, logicznie argumentujący, posiadacz momentami złośliwego poczucia humoru – taki jest Gary Francione. Po raz kolejny potwierdził to pisząc, wraz z Anną Charlton, Eat Like You Care, książkę adresowaną zarówno do wegańskich aktywistów, jak i do każdego, kto chociażby w minimalnym stopniu przejmuje się losem zwierząt.

Empatyczne porady dla początkujących wegan i weganek

Styczeń 3, 2016 w Dieta i zdrowie

Nowy Rok to dobry moment, żeby pomyśleć o zmianach, szczególnie jeśli są pozytywne. Weganizm to dobra wiadomość dla zwierząt, środowiska i dla Ciebie. Skoro szanujesz zwierzęta, to weganizm jest logicznym i empatycznym wyborem. Ponieważ każda większa zmiana wymaga wsparcia logistycznego, przedstawiamy 12 porad dla początkujących wegan i weganek. O jedzeniu, czytaniu, odzieży, kosmetykach, niepowodzeniach, wsparciu, awaryjnych przepisach i weganizowanych daniach. Zapraszamy.

Zrób to dla karpia

Grudzień 20, 2015 w Życie zwierząt

Czy chodzi o to, żeby kupować martwe ryby? Czy ryby rzeczywiście czują ból? Dlaczego tak trudno się przekonać, że ryby to czujące i myślące zwierzęta? Czy mogę jakoś pomóc karpiom? Jak działa prawo w sprawie karpi? Co jeść na święta? A może wypuścić karpia do rzeki?
Z okazji Dnia Ryby mierzymy się ze stereotypami, mitami i odpowiadamy na pytania.

Broń zwierząt zamiast wieszać kobiety

Listopad 29, 2015 w Życie zwierząt

Mówią, że do tanga trzeba dwojga. Jeśli niektóre kobiety kupują sobie futrzany płaszcz jako element swojej seksowności, to znaczy, że istnieją mężczyźni, dla których kobieta ubrana w futro jest bardziej seksowna, prawda? Co więcej, są mężczyźni, którzy swoim partnerkom sami kupują futra. Jest parę spraw wartych wyjaśnienia w związku z futrem i nie tylko.

Trwały weganizm: chcę czuć się normalnie

Listopad 3, 2015 w Dieta i zdrowie

Przedstawiamy czwarty tekst cenionej dietetyczki Virginii Messiny, która od wielu lat zajmuje się różnymi aspektami diety wegańskiej. Seria „Preventing Ex-Vegans” ma na celu wspierać aktywizm, który pomaga ludziom przechodzić na weganizm w sposób trwały. Tym razem o tym, że każdy chce czuć się dobrze wśród innych. Często czuć się dobrze znaczy nie odstawać. Będąc weganką czy weganinem nie jest to takie proste, ale możemy zrobić sporo, żeby nasze samopoczucie było dobre.

Dieta wegańska, czyli dlaczego składniki odżywcze się liczą

Październik 6, 2015 w Dieta i zdrowie

Dieta wegańska to dieta 100% roślinna. Może nam dobrze służyć pod warunkiem, że się jej nauczymy. Nauka nie jest trudna, ale parę lekcji trzeba wziąć, najlepiej z wiarygodnych źródeł. Dla siebie i dla zwierząt, które potrzebują naszego weganizmu na dłużej, na dobre.

Empatyczne rozmowy – koń bez jeźdźca da radę

Wrzesień 29, 2015 w Życie zwierząt

Koń bez jeźdźca da radę? Oczywiście. W trzeciej odsłonie Rozmów Empatycznych, porozmawiamy z Alicją Spodenkiewicz, aktywistką prozwierzęcą, weganką, członkinią zarządu Stowarzyszenia Empatia i lekarką weterynarii. Będzie o koniach, jeździe konnej, przemocy, pomocy, opiece i przyjaźni i o koniach, których grzbiety nie muszą już wozić nikogo.

Morskie smaki w kuchni wegańskiej – ryba cała, zdrowa i żywa!

Wrzesień 19, 2015 w Dieta i zdrowie

Jak naśladować smak ryby? Po co to robić? Dlaczego ryby to nie grzyby? Odpowiadamy i pokazujemy w relacji z pokazu gotowania pt. „Morskie smaki w kuchni wegańskiej. Ryba cała, zdrowa i żywa”. Gotował dla nas i dla was Paweł Ochman, autor kulinarnego bloga Weganon.