Wegański jadłospis na 7 dni
W związku z okresem postanowień noworocznych, chciałyśmy ułatwić Wam odpowiedź na pytanie: Weganizm, jak to zrobić? Publikujemy dwa przykładowe jadłospisy na 7 dni dla osób o dziennym zapotrzebowaniu energetycznym na 2800 kcal i na 2000 kcal. Są one uzupełnieniem wykładu dietetycznego wygłoszonego przez dietetyczki Iwonę Kibil i Małgorzatę Sobczyk w ramach VIII Tygodnia Weganizmu.
Co znajdziecie w menu? Przepisy na burgery z soczewicy, koktajle owocowe i warzywne, kanapki z awokado, zupę z pieczonej papryki, słynną tofucznicę i wiele innych kolorowych dań.
Wskazówki mają charakter poglądowy, zostały przygotowane dla statystycznej zdrowej osoby i mają za zadanie ułatwić układanie codziennego zestawu posiłków. Jak to wygląda w praktyce? Podobnie jak przy innych dietach. Stopień zgodności diety z jadłospisem zależy od tego, czy jesteśmy przeciętnymi zjadaczami tofu, osobami, którym zależy na zdrowym odżywianiu czy osobami z konkretnym schorzeniem. Te ostatnie powinny skorzystać z indywidualnej porady dietetycznej.
Warto pamiętać, że dieta jest tylko częścią weganizmu, a jego podstawy są przede wszystkim etyczne. Więcej informacji znajdziecie na naszym blogu pod tagiem etyka .
Pobierz jadłospis 2000 kcal w PDF.
Pobierz jadłospis 2800 kcal w PDF.
Nagranie ze spotkania “Co w trawie piszczy… czyli na co powinni zwracać uwagę roślinożercy?” można obejrzeć poniżej.
O autorce jadłospisów:
Iwona Kibil
dietetyk, specjalistka diet roślinnych, właścicielka poradni dietetycznej WegeCentrum, członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
[related_posts_by_tax posts_per_page="3"]