„Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

Marzec 16, 2017 w Dieta i zdrowie, Recenzje

Kiedy blog Alicji Rokickiej – Wegan Nerd – zdobył tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2014, z niecierpliwością zaczęliśmy wyczekiwać książki. Trochę to trwało, ale było warto. To już kolejna w 100% roślinna pozycja na polskim rynku książek kulinarnych, na naszej półce już zagościła. Jeśli jeszcze się zastanawiacie, czy warto wzbogacić o nią swoją kuchenną biblioteczkę, mamy nadzieję rozwiać Wasze wątpliwości!

Podstawowe informacje o książce:

autorka: Alicja Rokicka

tytuł: „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”

blog: wegannerd.blogspot.com

wydawnictwo: Nasza Księgarnia

rok polskiego wydania: 2016

liczba stron: 320

okładka: twarda

Przepisy w książce podzielone są na 10 kategorii. Znajdziecie tu m.in. propozycje na roślinne śniadania, zupy i dania główne, ale także na wegańskie wypieki i desery. Są również działy poświęcone sytuacjom towarzyskim, jak np. rodzinne święta czy spotkania z przyjaciółmi. Świetny pomysł – kiedy nasi znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą, wystarczy otworzyć książkę na odpowiedniej stronie i już mamy garść inspiracji na to, czym ich ugościć. A trzeba tu dodać, że przepisy Wegan Nerd są naprawdę proste i nie ma w nich trudno dostępnych, egzotycznych składników (z małymi wyjątkami 😉 ). Jest to więc idealna propozycja dla miłośników nieskomplikowanej domowej kuchni, a także dla początkujących wegan i weganek. Skoro o roślinnych nowicjuszach mowa – w książce oprócz przepisów znajdziecie garść praktycznych porad na temat diety wegańskiej i informacji o wpływie naszych wyborów na zwierzęta i środowisko.

Każdy przepis zawiera przejrzystą listę składników, informację o liczbie porcji, które uzyskamy i jasny opis czynności do wykonania. Jedynym mankamentem może być brak podanego całościowego czasu przygotowania potrawy.

Czymś, co wyróżnia tę pozycję na rynku książek kucharskich jest bajecznie kolorowa szata graficzna! Trzeba przyznać, że autorka jest uzdolniona nie tylko kulinarnie, bo wszystkie zdjęcia potraw i ilustracje to jej dzieło. Blogerka jest również odpowiedzialna za skład książki. Taka oprawa na pewno zadowoli każdego estetę i zachęci jeszcze nieprzekonanych do spróbowania roślinnych potraw. 😉

Z książki „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” przebija ciepło domowej kuchni oraz różnorodność zapachów, smaków i kolorów roślinnego gotowania. Autorka osiągnęła chyba swój cel. Książka jest taka jak ona – to połączenie pasji, zainteresowań i wspomnień. Ze względu na bardzo estetyczne wydanie w twardej oprawie, może być idealnym prezentem. Zachęcamy do sięgnięcia po tę pozycję – zarówno tych stawiających pierwsze kroki w kuchni roślinnej, jak i wegańskich „weteranów” chcących poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i ubarwić swoje posiłki.

Anna Piszczek