Pyszności z roślin, czyli Weganon na papierze

Pyszności z roślin to pięknie wydana książka okraszona apetycznymi zdjęciami, wydana przez krakowski Znak. Autorem całości jest Paweł Ochman, na co dzień prowadzący bloga Weganon.

Okładka "Pyszności z roślin", Paweł Ochman

Przepisy zostały dopracowane w każdym szczególe i przedstawione w klarowny sposób. Od razu dowiadujemy się nie tylko tego, jakie składniki będą potrzebne, ale także ile czasu potrzeba na poszczególne etapy pracy przy wykonaniu słodkości. Pomocne są także informacje na temat form do pieczenia, których należy użyć przygotowując wypieki.

Wszystkie receptury poprzedzone zostały „słowem od autora”, w którym Paweł opisuje smaki, powraca do wspomnień czy odnosi się do pochodzenia potrawy. W książce znajdziemy przepisy na wymyślne tarty np. zieloną z tapioką, klasyczne wypieki jak tort Sachera oraz zweganizowane deserowe hity jak trifle czy churros. Piękne fotografie zachęcają do przygotowania lodów w wersjach nieomal tradycyjnych, jak truskawkowo-rabarbarowe lub nietuzinkowych, jak miętowe z groszkiem, awokado i chlorellą. Znajdziemy także liczne propozycje dla amatorów słodkich śniadań.

Dla osób rozpoczynających przygodę z cukiernictwem, zwłaszcza w wersji wegańskiej, autor przygotował interesujący i wyczerpujący, a przede wszystkim praktyczny opis tego, co niezbędne, aby wyprodukować w zaciszu własnej kuchni przedstawione dalej smakołyki. Mnie szczególnie ucieszyła tabela miar kuchennych zawierająca przelicznik na ilość łyżek.

Pyszności z roślin to uniwersalna propozycja nie tylko dla wegan i weganek, ale dla każdego łasucha, który miałby ochotę posmakować etycznych słodyczy. Czy roślinne desery Pawła Ochmana gwarantują sukces w przechodzeniu na weganizm? Dajcie nam znać.

Katarzyna Kujawka – wegetarianka, która dąży do weganizmu i wspiera działania Empatii, z zawodu logopeda i oligofrenopedagog


Magda Ulinowicz

Pomóż nam działać

Wspieraj Empatię

Darowizna

Podaj kwotę

1procentpodatku

Przekaż