“Zjadanie zwierząt”, wegańskie Avocado i Kwadrat docenione. Piszemy też o zwierzętach wykluczonych
Empatyczny przegląd mediów, odcinek drugi! Znów sporo dobrych wieści. Portal namonciaku.pl (należący do wydawcy Gazety Wyborczej) wyłonił w głosowaniu czytelników i czytelniczek najlepszy nowy lokal gastronomiczny Trójmiasta. Okazało się nim wegańskie bistro Avocado, prowadzone przez Asię i Daniela. Oboje są wieloletnimi weganami, a Asia przez wiele lat działała w naszym stowarzyszeniu. Wielkie gratulacje! Przeczytajcie tekst “Czytelnicy wybrali najciekawszy lokal, który powstał w 2013 roku. Jesteśmy w szoku…”, Avocado wybrało 461 osób, co stanowiło 37 proc. wszystkich głosujących.
W tekście Dokąd warto iść na kotlety z soczewicy? portal “Co jest grane” (również należący do Gazety Wyborczej) poleca natomiast poznańskie bistro Kwadrat, które również serwuje wyłącznie wegańskie potrawy. Ich ciasta są już legendarne! Autorka tekstu pisze, że w Kwadracie jest “smacznie do kwadratu” i oprócz ciast wymienia między innymi krem brokułowy i dyniowy z mlekiem kokosowym, pęczotto (czyli kasza pęczak) z bakłażanem, dynią i pieczarkami albo makaron tagliatelle (pełnoziarnisty) z borowikami, cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym. Mniam! Polecamy Kwadrat!
Przy okazji: polecamy nasz profil “Weganizm, spróbujesz?” na Facebooku. Codziennie zamieszczamy tam przepisy kuchni roślinnej pochodzące z polskich wegańskich blogów kulinarnych. Smacznego!
Portal wp.pl zrobił przegląd książek wydanych w Polsce w roku 2013 i wybrał najciekawsze. W dziedzinie literatury faktu jedną z nich jest “Zjadanie zwierząt” Jonathana Safrana Foera. Do książki tej Darek Gzyra z Empatii napisał posłowie. Zacytujemy fragment:
Wydane w połowie lat 70. “Wyzwolenie zwierząt” Petera Singera, a za nim kolejne tytuły, pomogły w tworzeniu ruchu społecznego na rzecz zwierząt. Być może “Zjadanie zwierząt” również wywoła dyskusje i polemiki, dzięki którym wszyscy będziemy mądrzejsi.
Nasz nowy tekst “Zwierzęta wykluczone” jest również w Dzienniku Opinii, z którym stale współpracujemy. Na kanwie historii o profilach zwierząt na portalach społecznościowych opowiadamy o podziale zwierząt na godne szacunku i takie, które ludzie bezwzględnie wykorzystują. Zachęcamy do przeczytania tekstu, którego ostatni akapit brzmi:
Zwierzętom, które nasza kultura napiętnowała jako „gospodarskie, futerkowe, doświadczalne, bezpańskie”, powinniśmy bezustannie i przy każdej okazji przywracać osobowość. Myśleć i mówić o nich jako o kimś. O niepowtarzalnym życiu, które ma biografię. Jakkolwiek smutna by była.