Sklep Sweet Piggy

Empatyczne rozmowy: Blogowanie jako sposób na życie, czyli wywiad z Konradem Budzykiem vel Blendmanem.

Lipiec 25, 2017 w Dieta i zdrowie

Król past i hummusów, a także zwycięzca Potyczek kulinarnych 2017 zorganizowanych w ramach corocznej imprezy „Tydzień Weganizmu”, Konrad Budzyk vel Blendman wydał niedawno swoją pierwszą książkę kucharską. To co jest niezwykłe w gotowaniu Konrada to połączenie wiedzy dietetycznej wyniesionej ze studiów i oryginalne pomysły na przepisy, którymi każdy z Was może nakarmić oczy na blogu. Na deser mamy dla Was świeżutki wywiad z blogerem.

Kulinarne podróże, czyli recenzja „Nowej Jadłonomii”

Czerwiec 27, 2017 w Dieta i zdrowie, Recenzje

Na początku maja tego roku światło dzienne ujrzała „Nowa Jadłonomia”. Dzisiaj trudno jest znaleźć roślinożercę, który nie słyszałby o blogu i książce. Zresztą kulinarne dokonania Marty Dymek cieszą się nie mniejszą popularnością wśród osób na diecie tradycyjnej.

Daj się oczarować – spotkanie ze świnią z Ameryki

Czerwiec 6, 2017 w Recenzje

Czy twój pies potrafi wynosić jedzenie z szafki partiami tak, żebyś się nie zorientował(a)? Wyobraź sobie, że słodki przestraszony maluch mieszczący się w jednej dłoni dobił do wagi znacznie przekraczającej kilogramy całej twojej rodziny razem wziętej. Jak dalece potrafił(a)byś zrewolucjonizować wtedy własne życie? A gdyby do tego stał się osobą publiczną, która zaskarbiła sobie sympatię już ponad 1 000 000 osób na Facebooku?

Empatyczne rozmowy: Jak to się zaczęło? – wegańska historia Martyny z bloga Jedz Rośliny

Kwiecień 16, 2017 w Dieta i zdrowie

Mamy przyjemność opublikować drugi wywiad z cyklu „Empatyczne rozmowy”. Dziś rozmowa z Martyną Saczuk, autorką bloga o kuchni wegańskiej Jedz Rośliny, zwyciężczynią konkursu na najlepsze danie podczas Tygodnia Weganizmu 2016. Już wkrótce, 21 kwietnia 2017 w Warszawie, Martyna przeprowadzi samodzielny pokaz gotowania pod tytułem „Wegańska majówka”. Już nie możemy się doczekać!

„Wegańskie kosmetyki: co, gdzie, jak?” — spotkanie z Katarzyną Konopą

Marzec 28, 2017 w Kosmetyki

Zbliża się IX Tydzień Weganizmu, dlatego korzystamy z okazji, aby przypomnieć Wam ważne spotkanie z poprzedniej edycji wydarzenia. Publikujemy ostatnie nagranie z Tygodnia Weganizmu 2016. Znajdziecie w nim aktualne (na dzień publikacji) fakty m.in. o rynku chińskim, certyfikacji, składnikach odzwierzęcych, pędzlach i rzęsach oraz perfumach.

„Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

Marzec 16, 2017 w Dieta i zdrowie, Recenzje

Kiedy blog Alicji Rokickiej – Wegan Nerd – zdobył tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2014, z niecierpliwością zaczęliśmy wyczekiwać książki. Trochę to trwało, ale było warto. To już kolejna w 100% roślinna pozycja na polskim rynku książek kulinarnych, na naszej półce już zagościła. Jeśli jeszcze się zastanawiacie, czy warto wzbogacić o nią swoją kuchenną biblioteczkę, mamy nadzieję rozwiać Wasze wątpliwości!

Rok Empatii dla zwierząt 2016

Marzec 13, 2017 w Empatia

Mamy przyjemność zaprezentować Wam wyniki naszej pracy w 2016 roku. Zachęcamy Was do wspierania nas czasem, udostępniania grafiki i przekazania nam 1% podatku. Wszyscy członkowie i członkinie Empatii działają w ramach wolontariatu po pracy czy studiach. Każda pomoc nam się przyda, bo do wykonania jest jeszcze ogrom pracy – dla zwierząt.

O związkach, między sercem a żołądkiem

Luty 14, 2017 w Socjologia

Często na grupach na Facebooku możemy spotkać pytania natury etyczno-praktycznej o związki uczuciowe wegan(ek), z osobami, które nie podzielają poglądu partnera lub partnerki. Przyjrzałyśmy się wymiarowi psychologicznemu zagadnienia podczas spotkania ze specjalistką w tej dziedzinie, Joanną Bylinką-Stoch w ramach VIII Tygodnia Weganizmu.

Tu się kroi coś pysznego!

Styczeń 23, 2017 w Recenzje

Często przeglądacie blogi kulinarne w poszukiwaniu inspirujących roślinnych przepisów? Pewnie na co dzień w zupełności wystarcza Wam lista ponad 100 polskojęzycznych wegańskich blogów z programu Weganizm, Spróbujesz?. Co jeśli nie macie ochoty włączać komputera, chcecie po prostu sięgnąć po książkę na półce, dotknąć papieru, podzielić się fajnym przepisem ze znajomymi, którzy akurat wpadli na herbatę albo potrzebujecie praktycznego prezentu? Rozważcie zakup książki kucharskiej Marioli Streim „Wege – tu się kroi coś pysznego. Przepisy roślinne”, której krótką recenzję dla Was przygotowaliśmy.

Wegański jadłospis na 7 dni

Styczeń 8, 2017 w Dieta i zdrowie

W związku z okresem postanowień noworocznych, chciałyśmy ułatwić Wam odpowiedź na pytanie: Weganizm, jak to zrobić? Publikujemy dwa przykładowe jadłospisy na 7 dni dla mężczyzny (2800 kcal) i kobiety (2000 kcal). Są one uzupełnieniem wykładu dietetycznego wygłoszonego przez dietetyczki Iwonę Kibil i Małgorzatę Sobczyk w ramach VIII Tygodnia Weganizmu.